• A. Wennström Facebook

Sekoitus- ja pesuohjeita

Vesipohjaiset tekstiilipainovärit ovat parhaimmillaan silloin, kun väripastan rakenne on juuri kyseiseen tilanteeseen ja käyttötarkoitukseen oikeanlaiseksi sekoitettu.

Värien sekoittaminen on helppoa. Alle on listattu vesipohjaisten tekstiilipainovärien sekoittamiseen liittyviä yleisimpiä asioita ja muutama esimerkki ongelmatilanteista, joita jokainen vesipohjaisten tekstiilipainovärien käyttäjä kohtaa.


Värien sekoituksen menetelmät, välineet ja aineet:


Värien huolellinen sekoittaminen on ennen kaikkea turhien ongelmien ennalta ehkäisemistä ja tärkeä askel kohti onnistunutta painotyötä. Yli 500 g erissä mekaaninen sekoittaminen tasaisen lopputuloksen saavuttamiseksi on välttämätöntä. Tähän tarkoitukseen käy hyvin tavallinen sähkövatkain tai vastaava sekoittaja aina 3-5 kg asti, riippuen käytettävän laitteen tehosta.


1. Painoväri/-pasta on liian juoksevaa 

Jos esimerkiksi sävytät 1 kg Tint2002 kuultopastaa n. 80-100 g:lla nestemäistä PGM-pigmenttiä, saattaa lopputulos olla liian juokseva ja ohut. Ongelma on korjattavissa A-1005 paksunnosaineella. Lisää noin 10-20 ml A-1005 paksunnosainetta ja sekoita huolellisesti sähkövatkaimella tai vastaavalla, tämä antaa pastalle elastisemman ja tasaisen rakenteen.

Ohjeellinen sekoitussuhde on 1 (paksunnos) / 100 (pasta). Esimerkiksi 10-20 ml A-1005 paksunnosainetta suhteessa 1 kg Tint-2002 painopastaa tai valmista Print-K painoväriä, mikäli väri on mielestäsi käyttötarkoitukseesi liian ohutta.


2. Painoväri on kuivunut ja muuttunut rakeiseksi

Vesipohjaisista painoväreistä haihtuu ajan myötä nesteitä, jolloin pastan rakenne kuivuessaan saattaa muuttua rakeiseksi. Ohenteella ja mekaanisella sekoituksella tilanne on korjattavissa.

Aloita valitsemalla oikeanlainen ohenne. Kaikki ohenteemme sisältävät samoja sidosaineita, joita käytetään painopastojemme valmistukseen. STO-10 yleisohenteella voit ohentaa kaikkia painopastojamme, mutta jos haluat säilyttää ohennettavan pastan erityisominaisuudet täysin ennallaan, valitse kyseisen värisarjan oma ohenne. Esim. A-4002 ohenne, A-6002 ohenne jne.

Lisää varovasti sopiva määrä ohennetta pastan sekaan ja sekoita huolellisesti usean minuutin ajan sähkövatkaimella tai vastaavalla. Melkein toivottomalta näyttävän kuivuneen värin pystyy “elvyttämään” ohenteen avulla.

Huom. Mekaaninen sekoitus on välttämätöntä.


3. Pesusuositukset painetuille tekstiileille:

Huom. Painetun ja lämpökäsitellyn tekstiilin saa pestä ensimmäisen kerran 3-5 vuorokauden päästä.

A. Vaalealle tekstiilille kuultoväreillä painetut tekstiilit voidaan pestä max. 60°C. Konepesu/käsinpesu.

B. Tummalle tekstiilille peittoväreillä painetut tuotteet voidaan pestä max. 40°C lämpötilassa. Konepesu/käsinpesu.

C. Helmiäisväreillä (hopea, kulta jne.), kohoväreillä ja muilla erikoistekniikoilla painettaessa tekstiilit tulisi pestä käsin haaleassa vedessä. Konepesussa max. 30°C lämpötila ja ehdottomasti hienopesuohjelma.

Huom. Kaikki painetut tekstiilit tulee pestä nurinpäin. Pesuaineen ei tulisi sisältää valkaisuaineita.Tallenna tiedosto:

Värien kierrätys

© A. Wennström Oy | Site Engine By Megative Tmi