• A. Wennström FacebookVärjäysohjeita

Yleistä:

Värjää vain puhdasta, esipestyä ja tahratonta materiaalia.
Tekokuitusekoitteet värjäytyvät vaaleammiksi. Synteettiset kankaat tai langat eivät värjäydy näillä väreillä. Älä värjää erikoisviimeisteltyjä tuotteita (esim. scotchgard). Pohjaväri vaikuttaa uuteen sävyyn.

Materiaalina puuvilla
Pesukonevärjäys:
1. Pane 1 kg ruoka- tai glaubersuolaa ja n. 120 g (2,5 dl) Semitone® -kiinnitysainetta suoraan pesukoneen rumpuun, liikuttele rumpua niin, että aineet menevät läpi rummun rei'istä ja laita värjättävä materiaali märkänä koneeseen. Vaihtoehtoisia kiinnitysaineita ovat kalsinoitu sooda n. 150 g tai trinatriumfosfaatti 150 g.
2. Käynnistä kirjopesuohjelma 60°C, ilman esipesua. Älä käytä säästoohjelmaa. 
3. Lisää väri. Jos teet oman värisävyn, sekoita väri erilliseen astiaan. Kaada valmis liuos koneeseen sen ottaessa vettä pesuaineluukun kautta. Voit panna värin materiaalin joukkoon myos esim. pesupallossa ennen ohjelman käynnistystä. 
4. Anna ohjelman käydä loppuun.
5. Suorita jälkipesu niin korkeassa lämpötilassa (60-90°C) kuin värjätty materiaali sallii.

Käsin värjäys:
1. Laita kattilaan niin paljon vettä, että materiaalia voi liikutella helposti. Sopiva liemisuhde on esim. 1:20.
2. Lisää veteen väriaine ja suolaa n. 50 g/vesilitra. Laita materiaali kattilaan ja liikuttele pari minuuttia. Lisää kiinnitysainetta n. 5-5 g/litra värjäysveteen, ei materiaalin päälle. 
3. Kuumenna vesi 50-60°C:een ja liikuta materiaalia koko ajan hiljalleen. Värjäysaika on n. 45 min. 
4. Huuhtele hyvin ja suorita jälkipesu 60-90°C:ssa materiaalin pesuohjeen mukaisesti.

Materiaalina villa
Käsin värjäys
1. Sopiva liemisuhde on 1:20-1: 30.
2. Punnitse materiaali kuivana, jotta voit mitata tarvittavat vesi- ja värimäärät. Huomioi, että villa värjäytyy samalla värimäärällä lähes puolta tummemmaksi kuin puuvilla. 
3. Jos haluat mahdollisimman tasaisen värjäystuloksen, käytä tasoitusaineena glaubersuolaa n. 10 g/vesilitra.
4. Laita väri ja materiaali veteen ja lisää liemeen myös talousetikkaa 5-10 ml/litra, riippuen värin tummuudesta.
5. Nosta lämpö hitaasti lähes kiehuvaksi ja värjää 45-60 min. Liikuta materiaalia varovasti värjäyksen aikana. Värjäysliemi kirkastuu värjäyksen loppua kohti lähes värittömäksi. 
6. Värjäyksen jälkeen huuhtele asteittain viilenevällä lämpimällä vedellä 2-3 kertaa tai kunnes liemi on kirkasta. Erittäin tummat sävyt kannattaa kiehauttaa. Ammoniakkilisä huuhteluvedessä parantaa kestoja.

Materiaalina silkki
Käsin värjäys
1. Ihanteellisin liemisuhde on 1:20. Suolana glaubersuola 30-60 g/l ja alkaalina kalsinoitu sooda 2 g/l. Huomioi, että samalla värimäärällä silkki värjäytyy n. 20 % tummemmaksi kuin puuvilla.
2. Tee ensin kylmä väriliemi, johon lisäät 30 g/l glaubersuolaa ja tähän värjättävä silkki. Liikuttele muutamia minuutteja ennen kuin lisäät soodan liemeen, ei silkin päälle. Liikuttele materiaalia varovasti muutama minuutti ja nosta lämpö hitaasti 60°C:een, värjäysaika vaaleille väreille on 30-40 min. Tummille sävyille voit tässä vaiheessa lisätä vielä 30 g/l glaubersuolaa ja jatkaa värjäystä vielä n. 30 min.
3. Värjäyksen jälkeen huuhtele hyvin, jäilkipesun voi tehdä esim. 80°C:ssa. Tippa etikkaa viimeiseen huuhteluun.

Huom. Silkkiä voi värjätä myös happamassa liemessä esim. villan ohjeella, värjäyslämpötila kuitenkin n. 60°C. Huuhtelut lämpimällä ja haalealla vedellä, kuumapesu max 85°C:ssa ja huuhtelu.© A. Wennström Oy | Site Engine By Megative Tmi